Willi

Auteur: Günter Burkhardt
Uitgegeven door Hans im Glück, 1999
Een kaartspel voor 3 of 4 spelers vanaf 10 jaar dat ca. 30 min duurt
Willi is een kaartspel waarbij je slagen moet halen, het gekke is dat op het einde van elke ronde iedereen gegarandeerd 2 slagen heeft. Het bijzondere is dat iedereen gedurende het spel "Willi" mag roepen ( ik wil die slag ) zodat de andere spelers die slag niet meer kunnen binnenrijven. Het doel is om of hoge of lage waarden te verzamelen want daarvoor krijg je waardekaarten
Vrij vertaald in het Nederlands door Peter Vosters (Spelgroep Hof van Watervliet, Brugge, België).

Dit vind je in deze doos

Hallo! Ik ben Willi en wil mijn spelletje uitleggen. Wanneer je met 4 bent lees dan de volgende spelregels door. Daarin staat alles wat je moet weten. Ontbreekt echter de vierde man of vrouw dan spring ik graag in en speel wel mee. Hoe dat in zijn werk gaat lees je op het einde van deze spelregels.

Wat doe je met al deze kaarten?
Eerst sorteer je de waardekaarten volgens hun 3 cijfers en leg ze vervolgens open in afzonderlijke stapels 1,2,3 neer. Vervolgens schudt iemand de 36 getallenkaarten goed en verdeelt ze gelijkmatig aan iedereen. Iedereen neemt zijn 9 kaarten in de hand, bekijkt ze goed en legt dan 1 kaart verdekt weg. Het best is om de kaart terug in de doos te leggen daar ze deze ronde niet meer gebruikt wordt. Voor het geval iemand Willi heet is het natuurlijk duidelijk wie begint. Voor het geval er niemand met mijn mooie naam is bedacht kan het mij niet schelen wie er begint.

Hoe worden de kaarten uitgespeeld?
Nadat alle voorbereidingen gebeurd zijn kunnen we uiteindelijk spelen. Willi of om het even wie speelt een willekeurige kaart uit en legt deze voor zich neer waardoor de anderen kunnen zien welke kaart gespeeld werd. Vervolgens doen de anderen dit eveneens zodat iedereen 1 kaart open voor zich liggen heeft. Wanneer dit gedaan is eindigt de slag. Bij het uitspelen van de kaarten moet je op het volgende Letten:

1. Het uitgespeelde kleur moet gevolgd worden. Men mag ook in plaats van het kleur ook het getal op de uitgespeelde kaart volgen.

2. Heeft men het uitgespeelde kleur niet dan mag men een willekeurige kaart leggen.

Wens je een voorbeeldje?
Frieda speelt de rode 5 uit. Fritz heeft weliswaar verschillende rode kaarten maar ook de gele 5. Hij mag van het volgen van kleur afzien wanneer hij dit beter vindt en de gele 5 uitspelen.

Nog een voorbeeld :
Frieda speelt de rode 5 uit. Fritz heeft geen rode kaarten maar wel de gele 5. Hij moet deze kaart niet gebruiken maar mag eveneens een willekeurige kaart leggen.

Wie krijgt nu de slag?
Normaal krijgt hij die de laagste kaart speelde de slag. Bij gelijkheid is de laatst uitgespeelde laagste kaart de laagste.
Is dit alles hoor ik je al vragen. Dit spel zou mijn naam niet dragen als er niet nog iets zou zijn...

"Willi" of de eigenlijke troef in het spel.
Je kan ook een slag bekomen wanneer je bij aanvang zegt "de troef Willi ! " ("Willi" staat hier voor "wil ik") Hoe dit in zijn werk gaat kan ik ook het best met een voorbeeld aantonen :
De startspeler speelt een kaart uit. Vooraleer de volgende speler een kaart kiest kan de eerste speler zeggen : "Stop, deze slag wil ik ( = Willi)". Wanneer hij dit zegt krijgt hij hoe dan ook de slag om het even wie er in het verdere verloop van het spel om deze slag de laagste kaart gooit. Dwaas hé? De truc is : de startspeler heeft "Willi" gezegd alhoewel hij niet eens weet wat de anderen zullen uitspelen. Maar het is hem om het even of de kaarten al dan niet passen heeft hij "Willi" gezegd dan krijgt hij de slag basta en daarmee gedaan. Hoe gaat het nu verder? Heeft de startspeler dus "Willi" gezegd spelen de andere spelers om beurt een kaart uit volgens de regels en nadien krijgt de startspeler de slag. Wat gebeurt er wanneer de startspeler geen "Willi" roept ? Dan legt de volgende speler zijn kaart uit en heeft hij de kans om "Willi" te roepen. Zegt hij dit dan krijgt hij zeker de slag. Doet hij dit niet dan heeft de startspeler opnieuw de kans om "Willi" te roepen. Je denkt waarom zou hij nu roepen wanneer hij dit niet in het begin wou? Nu ja, hij kent nu 2 kaarten en wellicht bevalt het hem nu meer. Wanneer de tweede en de eerste speler geen "Willi" zeggen is de derde speler aan beurt. Hij kiest een kaart en kan op zijn beurt "Willi" roepen, zo niet dan heeft de eerste speler weer de kans dan de tweede speler. Bij de laatste speler houdt dit echter op. Hij kan dus niet meer "Willi" roepen. Waarom niet in hemelsnaam ? Heel eenvoudig denk aan de startspeler die neemt met het roepen van "Willi" een zeker risico. Dit risico nemen de tweede en derde speler in mindere mate ook. Het is enkel de laatste speler die precies weet wat er gespeeld werd! Daarom mag hij geen "Willi" zeggen. Zo dit is redelijk uitvoerbaar. Maar jullie moeten ook werkelijk plezier aan mijn "Willi" hebben. Wanneer er tijdens een slag niemand "Willi" roept krijgt hij die, zoals reeds gezegd, de laagste kaart gespeeld heeft de slag.

Wat doe je met de slag ?
Heeft men de slag gewonnen dan mag men één van zijn handkaarten met een gelijk gekleurde kaart uit de slag ruilen. Deze kaart moet men in elk geval aan de anderen laten zien. Nadien legt men de slag verdekt voor zich neer.
Het wisselen kan je helpen om de gezamenlijke kaarten te verhogen of te verlagen. Later bij de "afrekening" verklaar ik waarom dat goed is.

Hoe gaat het verder ?
Wie de slag gewonnen heeft speelt de eerste kaart van de volgende slag uit. Zo speelt men verder totdat alle kaarten uitgespeeld zijn. Hierbij moet ik je er wel attent op maken dat iedereen op het einde juist geteld 2 slagen moet behaald hebben! . Heeft dus iemand 2 slagen dan speelt hij normaal verder maar hij mag niet meer "Willi" roepen. Zou hij toch de slag bekomen omdat hij de laagste kaart heeft uitgespeeld dan wordt er geen rekening met zijn kaart gehouden. De speler met de tweede laagste kaart bekomt de slag. Heeft die eveneens 2 slagen dan krijgt hij met de derde laagste kaart de slag enz.

Hoe wordt er afgerekend ?
Nu heeft iedereen 2 slagen behaald. Allen tellen de waarde van hun kaarten op. Dan vormt men een volgorde :

Een vb. :
Onze spelers hebben volgende punten verzameld en bekomen de afgebeelde waardekaarten : (zie fig. pag.8)
Frieda 51 punten = waardekaart 3
Fritz 38 punten = waardekaart 1
Gerda 37 punten = krijgt niets
Hannes 31 punten = waardekaart 2

Wat gebeurt er wanneer meerdere een gelijke aantal punten behaald hebben ? Heel eenvoudig. Dan bekomen ze helemaal niets voor hun plaats. Een voorbeeld : Fritz en Frieda hebben elk 40 punten, Hannes heeft 39 en Gerda 34 punten. Hiermee liggen Fritz en Frieda op de eerste plaats maar omdat ze een gelijk puntenaantal hebben krijgen ze helemaal niets. Door de gedeelde 1ste plaats is er geen tweede plaats. Hannes is derde een gaat met lege handen naar huis daar er voor de derde niets te verdienen valt. Frieda is de laatste en krijgt daarvoor de waardekaart met de 2 . Geluk gehad!

Wanneer is het spel ten einde ?
In de tweede ronde wordt de linker buurman van de startspeler van de vorige ronde de nieuwe startspeler. Zo speelt men 8 ronden waardoor iedereen tweemaal startspeler was. Winnaar is hij waarvan de som van zijn waardekaarten het hoogst is.

Hoe speelt men wanneer je maar met drie spelers bent ?
Voor het geval je maar met drie bent spring ik graag in en speel met jullie mee. Omdat ik niet overal kan zijn ligt er in de doos een "Willi"- kaart die je op de plaats van de vierde speler legt. Ik krijg zoals iedereen 9 kaarten maar ik leg er geen opzij. Zo blijf ik op het einde met een kaart over. We spelen eveneens 8 ronden. Ook hier is iedereen 2 keer startspeler inclusief mijn eigen persoontje. Natuurlijk leg ik als eerste een kaart uit. Vervolgens neem ik steeds de bovenste kaart van mijn stapel zonder mij te bekommeren om de "uitspeel" - regels. Ik krijg de slag wanneer ik de laagste kaart heb gespeeld en niemand van jullie "Willi" heeft geroepen. Op voorwaarde dat ik nog geen 2 slagen heb natuurlijk! Worden de eerste zes slagen door een "Willi" uitroep opgeëist dan krijg ik automatisch de laatste twee slagen. Bij de afrekening tellen de kaarten van mijn beide slagen daarbij moet men nog 12 punten optellen. Dit betekent dat ik steeds voor het hoogste puntenaantal speel! Het is wat oneerlijk maar ik heb jullie toch de spelregels uitgelegd!

Date Last Modified: 27-11-1999
© Deze pagina is onderdeel van de vzw Vlaams Spellenarchief