Tabula Rasa

Auteur: Reiner Knizia
Uitgegeven door W&L, 1999
Een kaartspel voor 3 tot 4 spelers vanaf 8 jaar (speelduur ca. 20 minuten).
Vrij vertaald in het Nederlands door Luc De Ghein (Spelgroep Hof van Watervliet, Brugge, België).

Tien graafschappen worden aangeboden. Speel om beurten een ridder uit aan een graafschap, om je macht te versterken. De speler met de meeste ridders aan een graafschap wint dit graafschap. Wie op deze manier de meest waardevolle graafschappen veroverd, wint het spel.

Speelmateriaal :

Ridderkaarten & speelkaarten

De ridderkaarten hebben vijf verschillende kleuren en ook de getallen van 1 tot 5 in hun emblemen.

Elke speelkaart toont een van de 10 graafschappen. Er is een graafschap voor elk getal en voor elke kleur. De schatkaarten kunnen het verlies van een graafschap verlichten. Het kasteel geeft de speler die het wint, een bonus van 5 punten.

Spelvoorbereiding

De kaarten worden zoals in onderstaande afbeelding (zie afbeelding 1) gelegd.

Afbeelding 1

Met twee spelers legt de ene tijdens het spel zijn kaarten boven de kaarten en de andere de zijne onder de kaarten. Met drie spelers worden de schatkaarten met waarde 1verder naar onderen gelegd, zodat tussen de 2 kaartenrijen een aflegruimte voor de derde speler ontstaat. Met vier spelers vormen de twee tegenover elkaar zittende spelers een team en hebben ze een gemeenschappelijke aflegruimte, zodat enkel boven en onder de kaarten wordt afgelegd.

Spelverloop

De kaarten worden geschud. Twee kaarten worden verdekt opzij gelegd. Elke speler krijgt acht kaarten in de hand. De rest van de kaarten worden als verdekte stapel in het midden gelegd. De speler links van de beginspeler begint. Daarna verloopt het spel in wijzerzin. Wie aan de beurt komt, kiest een van zijn handkaarten en legt deze aan een passende plaats in zijn aflegruimte. Een kaart kan aan een kaart worden gelegd indien het getal of het kleur overeenkomt. Om plaats te sparen worden meerdere kaarten liggende aan dezelfde kaart, half over elkaar gelegd.

Om zijn beurt te beeindigen trekt de speler een kaart van de verdekte stapel. Wanneer de stapel uitgeput is, kunnen er geen kaarten meer worden getrokken.

Afbeelding 2

Speleinde en puntentelling

Het spel eindigt wanneer de stapel opgebruikt is en alle handkaarten gespeeld zijn. Nu worden de graafschappen (kaarten) van links (getal 1) naar rechts (laatste kleur) gewaardeerd. De speler of het team met de meeste kaarten aan een kaart, wint het graafschap en legt de graafschapskaart open voor zich. De speler of het team met de op een na meeste kaarten ontvangt de schatkaart met de waarde 1. Een speler of team dat aan een graafschap geen kaarten heeft gelegd, kan daarvoor geen schat ontvangen

Wanneer twee spelers hetzelfde hoogste aantal kaarten bezitten, ontvangen ze beide een kaart met waarde 1. Daarvoor word het betrokken graafschapskaart omgedraaid. Met drie spelers kan men alledrie gelijk staan of met twee spelers beide de op een na meeste kaarten bezitten. In deze gevallen krijgen de betrokken spelers geen kaarten.

Bonus : Wie als eerste -in de rijvolgorde van de waardering van 1 tot 5- twee getalkaarten wint, krijgt het kasteel. Wanneer nadat alle getalkaarten gewaardeerd werden, niemand hieraan voldoet, wordt de bonus niet gegeven.

De speler of het team met de meeste punten op hun kaarten wint het spel.

Date Last Modified: 30-09-2000
© Deze pagina is onderdeel van de vzw Vlaams Spellenarchief