Assassin

Auteur: Chris Bayliss
Uitgegeven door Avalon Hill Game Company, 1994
Een strategisch kaartspel voor 3 tot 6 spelers vanaf 10 jaar.

Doel van het spel 

ASSASSIN is een op kaarten gebaseerd spel van strategie en geluk voor 3 tot 6 spelers. Het doel van ASSASSIN is om de meeste punten te scoren die je kunt krijgen door steden te bezoeken en om jezelf zover als mogelijk weg te houden van de internationale Assassin (tenzij je natuurlijk de Assassin bent of een Interpol Officier). Als het spel eindigt (onmiddellijk als de vierde geweerkaart wordt getrokken) is de winnaar de speler die de meeste punten heeft (zie verderop voor het scoren).

Inhoud / Onderdelen

De kaarten die de kern van het spelsysteem vormen, leggen zichzelf grotendeels uit. Ze worden gespeeld, afgelegd en doorgegeven door iedere speler tijdens zijn beurt in verschillende combinaties. Er zijn vijf type kaarten, ieder met een verschillende kleur om ze verder uit elkaar te houden (zie plaatjes blz. 1).

 • DESTINATION-kaarten (blauw) geven de stad aan op het bord waar de speler naar toe reist.
 • DISTANCE-kaarten (paars) laten de afstand zien, in kilometers, gespeeld door de speler, op weg naar zijn bestemming.
 • VEHICLE-kaarten (oranje) laten het soort vervoersmiddel zien dat wordt gebruikt door de speler om zijn bestemming te bereiken.
 • HAZARD-kaarten (grijs) indiceren problemen, die het spelen van de bovengenoemde kaarten belemmert.
 • HIT-kaarten (roze) worden gebruikt voor de beslissingen tot aanslagen door de sluipmoordenaar (Assassin) en om het spel te eindigen.
 • Het bord laat de Europese steden zien en de routes die de spelers moeten nemen om deze te bereiken; landgrenzen en namen zijn alleen decoratief en spelen geen rol in het spel. Er zijn drie soorten routes: alleen vliegtuigen (op het bord aangegeven door een rode gestippelde lijn); trein en vliegtuig (aangegeven met een driedubbele witte lijn, om de Kanaaltunnel voor te stellen tussen Parijs en Londen); alle typen (weergegeven door een witte doorlopende lijn op het speelbord). Deze geven de typen VEHICLE-kaarten aan die je mag gebruiken om langs deze routes te reizen. Afstanden (in kilometers) tussen de steden staan duidelijk aangegeven langs de routes op het speelbord. Elke reis is langs een enkele lijn zoals afgebeeld op het speelbord en eindigt bij de eerste stad die wordt bereikt langs die lijn. Je kunt niet "door een stad gaan" zonder er te stoppen en je moet een DESTINATION-kaart in het spel hebben voor iedere stad die je bereikt.

  De plastic pionnen stellen de spelers voor op het bord. Ze worden bewogen van stad naar stad om zo de huidige locatie aan te geven van de speler. Een pion mag niet worden verzet naar een nieuwe stad, totdat de speler daadwerkelijk genoeg DISTANCE-kaarten heeft gespeeld om zijn bestemming te bereiken. Terwijl je onderweg bent (dat wil zeggen als een DISTANCE-kaart is gespeeld op de speler zijn DESTINATION-kaart) tussen twee steden, plaats dan je pion op de route tussen ze in.

  Het is aan te bevelen dat spelers ook pen en papier bij de hand hebben om punten die gescoord worden tijdens de loop van het spel, bij te houden.

  Voorbereiding voor het spel

  Leg het bord zo neer dat alle spelers het kunnen bereiken. Iedere speler kiest een gekleurde plastic pion om zichzelf voor te stellen en plaatst die in Vienna (Wenen) op het bord. Als ze nog niet zijn gescheiden, dan moeten de spelers nu eerst voorzichtig de speelkaarten losmaken van elkaar langs de gaatjes.

  Bepaal wie de deler wordt (hij zal de kaarten sorteren en schudden en de eerste beurt nemen in het spel), door middel van iedere gewenste methode door de spelers overeengekomen.

  Verwijder de HIT-kaart, gekenmerkt met "Assassin" en de vier HIT-kaarten die verschillende geweren laten zien (Uzi, Heckler & Koch, AK-47 en Beretta) uit het dek. Schud alle overblijvende kaarten samen en tel zeven kaarten uit voor iedere speler en leg die in een aparte stapel. Voeg de vier geweerkaarten toe aan het hoofddek, schud ze erdoor en leg de stapel dicht op het bord om zo de trekstapel te vormen; draai de bovenste kaart en leg deze open om zo de aflegstapel te vormen aan de kant van "Discard Pile" op het bord. (Wordt er een geweerkaart omgedraaid, leg deze dan in één van de vakjes in de noordwesthoek van het bord en draai de volgende kaart in de trekstapel). Stop de Assassin-kaart in de opzij gelegde stapel kaarten en schud ze goed. Deel vervolgens zeven kaarten aan iedere speler uit behalve aan de deler, want die krijgt een achtste kaart. Het spel is klaar om te beginnen.

  Speelbeurt

  Beginnend met de deler, speelt iedere speler om de beurt. tijdens zijn beurt moet een speler eerst twee kaarten pakken; hij mag de bovenste kaart van de aflegstapel pakken en de bovenste kaart van de trekstapel, of hij kan twee kaarten van de trekstapel pakken (op geen enkel moment kan iemand twee kaarten van de aflegstapel pakken tijdens een beurt). De kaarten moeten tegelijkertijd worden gepakt en mogen niet worden bekeken voordat de tweede is getrokken.

  De geweerkaarten moeten onmiddellijk open naast het bord worden gelegd; anders worden de twee kaarten in de hand van de speler gestopt, samen met de kaart die aan hem is doorgegeven door de speler rechts van hem. (Merk op dat de deler zijn achtste kaart, gedeeld tijdens de voorbereiding op het spel, dient als de "doorgegeven kaart" tijdens de eerste beurt van de deler).

  Drie nieuwe kaarten hebbende (nu tien kaarten in zijn hand houdend); heeft de speler de volgende mogelijkheden:

  1. Speel twee kaarten en geef één kaart door aan de speler links van je.
  2. Speel één kaart, leg één kaart af en geef één kaart door aan de speler links van je.
  3. Leg twee kaarten af en geef één kaart door aan de speler links van je.

  [Let op: als er een geweerkaart wordt gedraaid, dan moet die meteen open op de tafel worden gelegd; dit telt alsof er één kaart is gespeeld, en beperkt dus de speler zijn keuzes voor die beurt].

  Het spel gaat verder met de klok mee naar de volgende speler en hij neemt twee kaarten, zoals hiervoor beschreven, voegt daarnaast ook de kaart toe in zijn hand, die was doorgegeven door de deler, en heeft dan dezelfde mogelijkheden voor spelen/afleggen. Eenmaal gespeeld, mag een kaart niet worden opgepakt, afgelegd of vervangen door een andere (uitzondering: VEHICLE-kaarten) behalve als dat wordt opgedragen door de HAZARD-kaarten.

  Als de deler de open kaart pakt die de aflegstapel omvat en dan twee kaarten speelt en er één doorgeeft, dan is er geen aflegstapel voor de volgende speler; dit is volstrekt legaal en begrenst slechts de mogelijkheden voor de volgende speler. (Inderdaad het kan meerdere keren gebeuren tijdens het spel, dat er geen aflegstapel is).

  Het spel gaat verder met de klok mee op deze wijze, totdat de vierde geweerkaart wordt getrokken. Op dat moment eindigt het spel meteen (de speler die de vierde geweerkaart draait, maakt niet zijn complete beurt af). Alle ongespeelde kaarten worden afgelegd (uitzondering: "Legitimate Target"-kaarten) en de spelers bepalen onmiddellijk hun totale scores om de winnaar te bepalen.

  Het spelen van kaarten

  Tijdens zijn beurt mag een speler maximaal twee kaarten spelen. Het spelen van kaarten simuleert het reizen van de spelers van stad naar stad. Verschillende gebeurtenissen beïnvloeden zulke reizen, door speciale acties en het besluit tot een aanslag door sluipmoordenaars, tijdens de loop van het spel. Ze mogen worden gespeeld in iedere combinatie en in iedere volgorde (hoewel, zoals spelers zullen zien, kan de volgorde van besluiten een belangrijk element zijn van de strategie).

  Alle effecten van een kaart vinden onmiddellijk plaats in de volgorde waarin ze gespeeld zijn; dus als een speler die de Assassin-kaart heeft, een DISTANCE-kaart speelt om aan te komen in een nieuwe stad en daar een Legitimate Target-kaart speelt, dan komt hij eerst aan in zijn stad van bestemming en kan dan besluiten om een "Hit" (met 50 punten bonus) te spelen op een tegenstander daar.

  De hoofdactie in dit spel is het reizen van de ene naar de andere stad op het bord. Om dit na te komen, moet een speler in deze specifieke volgorde: een DESTINATION-kaart, een VEHICLE-kaart en één of meer DISTANCE-kaarten spelen. Dus een VEHICLE-kaart kan niet worden gespeeld, tenzij er eerst een DESTINATION-kaart is gespeeld en een DISTANCE-kaart kan niet worden gespeeld, tenzij er een VEHICLE-kaart aan vooraf is gegaan. (Zie voorbeeld op plaatje, blz. 2).

  De eerste kaart die moet worden gespeeld (voor de speler neergelegd) is een DESTINATION-kaart. De stad die op de kaart staat, moet op een directe route zijn, vanaf de stad waar de speler zijn pion zich op dit moment bevindt. (Dus aan het begin van het spel zijn alle spelers in Wenen, dus de eerste legale DESTINATION-kaart die mag worden gespeeld, moet er één zijn die München, Praag, Berlijn, Warschau, Kiev, Budapest, Belgrado, Athene, Rome of Milaan, laat zien). Je mag nooit een stad binnengaan waarvan je geen DESTINATION-kaart speelde en je mag nooit "door een stad heenreizen" zonder binnen te gaan (je kan bijvoorbeeld niet direct van Londen naar Warschau reizen; de meest directe route tussen deze twee gaat door Berlijn. Dus om van de één naar de ander te gaan, vraagt dat aan een speler om eerst naar Berlijn te reizen, door de geschikte DESTINATION-kaart te spelen, en genoeg DISTANCE-kaarten om die stad te bereiken). Om een DESTINATION-kaart te spelen, leg je hem open voor je neer.

  Als je een DESTINATION-kaart hebt gespeeld, dan heb je vervolgens een VEHICLE-kaart nodig om je reis te beginnen. Om een VEHICLE-kaart te spelen, plaats je hem open, zodat hij overlapt, maar niet de DESTINATION-kaart bedekt (zie plaatje blz. 2). De VEHICLE-kaart zal enkele grenzen aangeven aan de DISTANCE-kaarten die je mag spelen om te reizen van de stad die je bezet naar je bestemming. (Voor het wisselen van vervoersmiddel, zie verderop). Het spelen van een DESTINATION- of VEHICLE-kaart betekent niet dat je de stad al hebt verlaten waar je je op dat moment in bevindt, want: totdat je een DISTANCE-kaart hebt gespeeld, wordt je geacht om nog steeds in die stad te zijn.

  Om je bestemming te bereiken, moet je of aankomen per vliegtuig (zie verderop), of door voldoende DISTANCE-kaarten te spelen (het totaal van de kilometers die te zien zijn op alle kaarten die zijn gespeeld) om zo evenveel of meer kilometers te hebben, dan de afstand tussen de twee steden die op het bord wordt afgebeeld. (Alle overwaarden zijn verloren tijdens de aankomst op je bestemming; als je bijvoorbeeld van Wenen naar Warschau reist en je speelt vier 200 km-kaarten, dan kom je in Warschau aan meteen na het spelen van de vierde kaart, maar de "extra" 80 km mag je niet houden en telt niet voor een andere reis). Om een DISTANCE-kaart te spelen, verzeker je er dan van dat het niet buiten de grenzen komt die de VEHICLE-kaart laat zien en plaats hem dan open voor je neer, zodat hij de vorige kaart die is gespeeld, overlapt en niet bedekt (zie plaatje blz. 2). DISTANCE-kaarten mogen in iedere volgorde worden gespeeld die je wilt. Als een DISTANCE-kaart eenmaal is gespeeld, plaats je pion dan uit de stad en op de route naar je bestemming.

  Onmiddellijk volgend op het spelen van een DISTANCE-kaart waardoor het totaal aantal kilometers dat is gereisd gelijk of hoger is dan die op het bord staat (of aankomst per vliegtuig in de beurt die erop volgt), dan heb je je bestemming bereikt. Als je je bestemming hebt bereikt, moet je onmiddellijk de DISTANCE-kaarten en VEHICLE-kaarten afleggen (afleggen in de volgorde van spelen, zodat de laatste kaart die is gespeeld, de bovenste kaart zal zijn van de aflegstapel). Behoud de DISTANCE-kaart, die wordt bewaard aan één zijde om te scoren aan het eind van de beurt. Plaats je pion in de stad die staat afgebeeld op de DESTINATION-kaart.

  Er zijn vier verschillende typen VEHICLE-kaarten (fiets, auto, trein en vliegtuig); bij ieder van hen staat onder het plaatje geprint welke DISTANCE-kaarten met hen kunnen worden gespeeld. Als je bijvoorbeeld een fiets gebruikt om te reizen van de ene naar een andere stad, dan mag de speler normaal alleen 20 km- en/of 50 km-kaarten neerleggen tijdens deze reis. Er zijn verder sub-divisies van transport bij de auto (Rolls Cunardly, Sporche en Long-Range Rider) en trein (Euro Train en Express), ieder met verschillend toegestane DISTANCE-kaarten. Als toevoeging op hiervoor, zijn er twee speciale gevallen onder de VEHICLE-kaarten:

  Als er een willekeurige DISTANCE-kaart is gespeeld op de Express-treinkaart, dan volbrengt de speler zijn reis onmiddellijk (dat wil zeggen dat de afstand die op het bord staat, is overschreden door een willekeurige DISTANCE-kaart die is gespeeld). Dus als een speler bijvoorbeeld in Wenen is en de Athene-DESTINATION-kaart speelt, kan hij in zijn volgende beurt een Express-trein-VEHICLE-kaart spelen en een 50 km-DISTANCE-kaart. Hij mag onmiddellijk zijn pion verplaatsen naar Athene, zijn 50 km- en Express-treinkaarten afleggen en de DESTINATION-kaart opzij leggen om punten te scoren aan het eind van het spel.

  Hij heeft zijn reis volbracht in één beurt.

  Vliegtuigen worden gespeeld zonder DISTANCE-kaarten, welke dan ook. Een vliegtuig mag een willekeurige afstand afleggen in één beurt. Als een speler een vliegtuigkaart heeft gespeeld op een DESTINATION-kaart, dan komt hij in zijn volgende beurt (HAZARD-kaarten toegestaan) automatisch aan in de stad onmiddellijk nadat hij zijn hand heeft aangevuld tot tien kaarten. Deze aankomst wordt niet beschouwd als een beurt en hij mag gewoon met zijn beurt verder gaan na het afleggen van de vliegtuigkaart en de DESTINATION-kaart opzij leggen voor latere score.

  Als een speler geen DISTANCE-kaarten heeft, die op een VEHICLE-kaart te zien zijn, dan mag hij die VEHICLE-kaart omwisselen voor een andere uit zijn hand. De vorige VEHICLE-kaart wordt boven op de aflegstapel gelegd; deze actie telt niet als het spelen van een kaart. Als een speler een DISTANCE-kaart heeft gespeeld, dan mag hij zijn afgelegde VEHICLE-kaart alleen onder bepaalde voorwaarden omwisselen:

 • Fiets voor auto: (eventuele)... DISTANCE-kaarten blijven. De fietskaart wordt voor de autokaart omgewisseld, zoals hiervoor uitgelegd.
 • Auto voor trein: (eventuele)... DISTANCE-kaarten blijven. De autokaart wordt voor de treinkaart omgewisseld, zoals hiervoor uitgelegd.
 • Trein voor vliegtuig: alle DISTANCE-kaarten worden afgelegd. De kaarten worden zoals hiervoor uitgelegd, omgewisseld en de speler komt in zijn volgende beurt aan in zijn bestemming, zoals met een gewone reis met een vliegtuig.
 • Je kunt in iedere stad blijven, zolang als je wilt of omstandigheden je opdragen. Echter als je DISTANCE-kaarten hebt gespeeld, dan word je geacht de stad te hebben verlaten. Je mag alleen terug voordat je een andere bestemming bereikt, als een HAZARD-kaart (zelfs als je hem zelf hebt gespeeld) je terugstuurt (plaats je pion terug in de stad). Terug gestuurd worden, kan niet resulteren in de succesvolle sluipmoordenaar in die stad die weer een "Hit" speelt tegen jou; en de terugkeer kan niet worden geteld als het bereiken van een andere stad, als je geen nieuwe DESTINATION-kaart hebt gespeeld.

  Tenzij je een vliegtuigkaart hebt gespeeld, dus automatisch in je volgende beurt op je bestemming aankomt (tenzij een HAZARD-kaart je vliegtuig aan de grond zet), mag je zo snel of zo langzaam reizen als je zelf wilt, binnen de snelheidsgrenzen van het vervoersmiddel dat je gebruikt.

  Als een DISTANCE-kaart eenmaal is gespeeld, kan hij niet worden opgepakt tot hij aan het eind van de reis wordt afgelegd, tenzij het moet, door het spelen van een HAZARD-kaart. Je kunt niet, bijvoorbeeld, een aantal DISTANCE-kaarten neerleggen aan het begin van je reis en ze dan later omruilen voor "betere" kaarten. De enige uitzondering vindt plaats als je verandert van trein naar vliegtuig, terwijl je op reis bent; in dat geval worden de DISTANCE-kaarten en de VEHICLE-kaarten onmiddellijk afgelegd.

  Je mag in je beurt één of twee HAZARD-kaarten spelen als je dat wilt. Sommige HAZARD-kaarten hebben effect op alle spelers (inclusief jezelf) en sommigen hebben effect op één speler die meteen moet worden genoemd. Sommige HAZARD-kaarten die worden gespeeld, hebben meteen effect, dus moeten spelers voorzichtig zijn met de volgorde waarin ze hun twee kaarten spelen tijdens een beurt. De effecten van de individuele HAZARD-kaarten worden volledig op de kaart uitgelegd; als het effect eenmaal volledig is uitgevoerd (in sommige gevallen één of twee beurten), wordt de HAZARD-kaart onmiddellijk onder de aflegstapel gelegd.

  Als het niet nodig is voor jou om kaarten te spelen, mag je ook twee kaarten afleggen als je dat wilt. Deze worden weer boven op de aflegstapel gelegd in de volgorde waarin ze worden afgelegd. Sommige kaarten (de Assassin- en de Legitimate Target-kaarten) kunnen niet worden afgelegd (maar mogen wel worden doorgegeven). Dit staat duidelijk aangegeven.

  Het doorgeven van een kaart aan de speler die rechts van je zit, geeft het eind van je beurt aan. Voordat je dat doet, moet je erop letten dat je al je acties in je beurt hebt afgewerkt en dat als de kaart is doorgegeven, je nog zeven kaarten in je hand over hebt.

  Schade toebrengen

  Nadat de kaarten zijn gedeeld, heeft één speler de Assassin-kaart. Het is in het algemeen heilzaam voor hem om dit geheim te houden, in ieder geval voor de eerste paar ronden. De Assassin-kaart staat een speler toe om tijdelijk die gemene rol te nemen (totdat hij de kaart doorgeeft aan een andere speler) en om punten te scoren (of te verliezen) door schade toe te brengen.

  Om schade toe te brengen, moeten beide spelers zich in dezelfde stad bevinden (dat wil zeggen dat beide pionnen bij elkaar moeten staan en geen enkele speler mag een DISTANCE-kaart hebben liggen). Tijdens zijn beurt moet de speler met de Assassin-kaart aankondigen dat hij schade gaat toebrengen en de betreffende speler aangeven (slechts één per speelbeurt). De Assassin-speler moet de Assassin-kaart laten zien, waarna deze teruggaat in zijn hand; dit telt niet als het spelen van een kaart. De Assassin-speler wordt onmiddellijk beloond met een score van 100 punten. Daarnaast mag de Assassin-speler ook één Legimate Target-kaart spelen, die een bonus van 50 punten oplevert bij zijn score; dit wordt beschouwd als het spelen van een kaart tijdens zijn beurt. De Legitimate Target-kaart wordt dan onder op de aflegstapel gelegd.

  Als antwoord, als de Assassin-speler al zijn kaarten heeft gespeeld die betrekking hebben op het schade toebrengen, mag de speler aan wie schade is toegebracht (en niemand anders) één kaart spelen (meteen een kaart pakken van de trekstapel om de hand aan te vullen). Als hij de kaart speelt: "I'm not here; I'm in Vienna!", dan wordt zijn pion onmiddellijk naar die stad verzet op het bord; die kaart wordt geplaatst bij zijn DESTINATION-kaarten (en scoort 50 punten voor hem aan het eind van het spel); zijn huidige DESTINATION-, VEHICLE- en DISTANCE-kaarten worden afgelegd en het schade toebrengen is afgeblazen (dat wil zeggen dat de Assassin-speler geen punten scoort - zelfs niet voor een Legitimate Target-kaart, die wel afgelegd blijft).

  Als andere mogelijkheid mag het slachtoffer een "Innocent Bystander"-kaart spelen, die een onmiddellijke straf oplevert van 50 punten (dat wil zeggen 50 minpunten), die wordt afgetrokken van de score van de Assassin-speler. Of hij mag in plaats daarvan een "Interpol Officer"-kaart spelen, die een onmiddellijke straf oplevert van 100 punten (dat wil zeggen 100 minpunten), die wordt afgetrokken van de score van de Assassin-speler. Eenmaal gebruikt, wordt één van beide kaarten die gespeeld is door de speler aan wie de schade is toegebracht, onder op de aflegstapel gelegd en er wordt onmiddellijk een kaart gepakt van de trekstapel om hem te vervangen.

  De sluipmoordenaar (Assassin) kan niet Wenen binnengaan, tenzij alle speler (inclusief zichzelf) minstens één reis hebben volbracht naar een andere bestemming. Als sluipmoordenaar kan je niet opnieuw schade toebrengen in een stad, tenzij hij een reis heeft volbracht naar minstens één andere bestemming, sinds dat hem schade is toegebracht. Je kunt schade toebrengen aan een speler in een stad, daarna naar een andere stad reizen en daar schade toebrengen aan dezelfde of aan een andere speler. Als je reist vanuit een stad en je hebt de Assassin-kaart terwijl je op doortocht bent, en dan wordt teruggestuurd door een HAZARD-kaart naar dezelfde stad, dan mag je een poging doen om schade toe te brengen aan een andere speler in die stad. In het kort, zolang als dezelfde Assassin-speler niet twee keer opvolgend schade toebrengt aan dezelfde speler in dezelfde stad, zijn alle andere schadetoebrengregels toegestaan.

  Als een "Espionage Agent" wordt gespeeld, is het een speler toegestaan om alle kaarten van één speler te bekijken. De gekozen speler moet zijn kaarten uit zijn hand aan de speler van de Espionage Agent-kaart geven (die onder op de aflegstapel wordt gelegd, zodra hij is gespeeld), die dan de kaarten mag bekijken, maar ze niet mag verraden aan de andere spelers; daarna worden de kaarten teruggegeven aan de eigenaar.

  De Assassin en de Legitimate-kaarten kunnen nooit vrijwillig worden afgelegd, maar ze kunnen wel worden doorgegeven aan een andere speler (wees echter voorzichtig, voor als je de Assassin-kaart doorgeeft aan een andere speler die in dezelfde stad is als jij; hij kan je dan schade toebrengen tijdens zijn beurt). Alle andere kaarten mogen worden afgelegd.

  Scoren

  Het spel ASSASSIN eindigt onmiddellijk als alle vier geweerkaarten zijn gedraaid. De speler die op dat moment de Assassin-kaart heeft, moet die voor zich neerleggen. Spelers moeten onmiddellijk hun niet gespeelde kaarten afleggen, behalve de Legitimate Target-kaarten. Daarna tellen ze al hun gescoorde punten op, zoals verderop staat beschreven.

  Het volgende wordt alleen gescoord tijdens het schade toebrengen (en moet worden genoteerd) en is alleen van toepassing voor de speler met de Assassin-kaart:

 • 100 punten voor iedere toegebrachte schade (in dezelfde stad zijn als een andere speler en de Assassin-kaart spelen) door de huidige Assassin-speler. Dit wordt gescoord als het gebeurt (en moet worden genoteerd op een scorevel onder de geschikte naam). Deze score, net zoals alle anderen die volgen, wordt niet overgedragen als de Assassin-kaart wordt doorgegeven aan een andere speler.
 • 50 extra punten voor iedere Legitimate Target-kaart, gespeeld door de huidige Assassin-speler, als hij schade toebrengt. Scoort bij iedere gebeurtenis, samen met de 100 punten, genoteerd voor de schadetoebrenging zelf.
 • Een negatieve 100 (-100) punten is van toepassing als een speler aan wie schade wordt toegebracht een "Interpol Officer" speelt op de sluipmoordenaar. Dit wordt apart genoteerd onder de huidige Assassin-speler zijn naam als dat gebeurt.
 • Een negatieve 50 (-50) punten is van toepassing als een speler aan wie schade wordt toegebracht een "Innocent Bystander" speelt op de sluipmoordenaar. Dit geldt voor iedere gespeelde "Innocent Bystander". Dit wordt apart genoteerd onder de huidige Assassin-speler zijn naam als dat gebeurt.
 • Het volgende wordt berekend voor iedere speler apart en kan worden opgeteld bij alle punten die hij kan hebben gescoord als sluipmoordenaar:

 • 50 punten voor iedere bestemming die een speler heeft bezocht. Tel simpelweg het aantal DESTINATION-kaarten (zelfs als er één of meer dezelfden tussen zitten) die je hebt verzameld en vermenigvuldig dat met 50 punten. De "I'm not in Vienna"-kaart telt als een bezochte stad.
 • 20 punten voor iedere Legitimate Target-kaart die je in je hand hebt aan het eind van het spel (merk op dat de laatste Assassin-speler deze punten ook kan scoren voor het hebben van Legitimate Target-kaarten).
 • Zorg er tenslotte voor dat iedere pion in een stad staat - de laatst bezochte als hij tussen twee steden staat op het bord. Om de beurt wordt nu voor iedere speler berekend wat de kortste afstand is tussen hun pion en de stad waar de sluipmoordenaar zich bevindt en deel de afstand (in kilometers) door tien. De uitkomst is het aantal extra punten die bij de score van de speler wordt opgeteld. Als de pion van de sluipmoordenaar bijvoorbeeld in Berlijn is en de pion van de speler is in Athene, dan is de kortste afstand 1.820 km (520 van Berlijn-Wenen plus 1.300 voor Wenen-Athene). Deel door tien; die speler scoort 182 punten. Duidelijk is, dat de speler die de Assassin-kaart heeft, zelf geen punten scoort, omdat er geen afstand is naar zichzelf.

  Als de scores zijn bepaald, dan wordt de speler met het hoogste aantal punten (zelfs bij een negatieve waarde) tot WINNAAR uitgeroepen!

  Opties

  Er zijn verschillende simpele methodes waarbij spelers het spel kunnen variëren als ze dat willen; verscheidene worden aanbevolen:

  1. Schud de Assassin-kaart door het hoofddek (nadat de geweerkaarten tijdelijk zijn verwijderd) en deel zoals gewoonlijk de kaarten aan iedere speler (acht aan de deler en zeven aan iedere andere speler). Voeg vervolgens de geweerkaarten toe en schudt het dek om zo de trekstapel te vormen. Dit betekent, natuurlijk, dat niemand weet wanneer (en òf) de Assassin in het spel komt. Als de Assassin de eerste kaart is die wordt opengedraaid om de aflegstapel te vormen, schud hem dan weer door het dek en draai de volgende kaart om.
  2. Sorteer tijdens de voorbereiding voor het spel alle DESTINATION-kaarten uit, die een directe verbinding hebben met Wenen (dat zijn tien verschillende steden), schud deze en deel er aan iedere speler dicht één uit, als de eerste kaart in zijn hand. Dit betekent dat iedereen een beginnende bestemming heeft, die kan worden bereikt vanuit Wenen. Stop de onverdeelde kaarten in het dek en ga als normaal verder met de voorbereiding van het spel, maar deel aan iedere speler slechts zes extra (of zeven aan de deler) kaarten uit voor in zijn hand.
  3. Sorteer alle DESTINATION-kaarten uit het hoofddek en schud ze samen; deel er aan iedere speler één uit voordat een andere actie wordt uitgevoerd. De spelers zetten hun pion op het bord in de stad die op de kaart staat die aan hen is uitgedeeld. Dit is de stad waar ze zullen beginnen aan het begin van het spel, in plaats van te starten in Wenen.
   Als alle pionnen van de spelers zijn geplaatst, stop dan de DESTINATION-kaarten weer in het dek, houd de Assassin- en geweerkaarten apart en ga als gewoonlijk verder.
  4. DESTINATION-kaarten worden dicht gespeeld tijdens het spel, waarin alleen de VEHICLE- en DISTANCE-kaarten open worden gespeeld. De pion van de speler wordt niet bewogen van zijn laatste locatie totdat er genoeg DISTANCE-kaarten zijn gespeeld om de speler toe te staan om zijn nieuwe bestemming te bereiken. Op dat moment wordt de kaart bekend gemaakt, de gereisde afstand om het te bereiken, bekrachtigd en de pion wordt in de nieuwe stad geplaatst. Echter, zodra er DISTANCE-kaarten zijn gespeeld voor zijn reis, is de speler niet langer in de stad waar zijn pion zich bevindt en mag niet worden geraakt ("Hit") daar. Merk op dat de "Espionage Agent"-kaart de speler toestaat om onder een dichte DESTINATION-kaart te kijken, net zoals naar de rest van de hand van zijn tegenstander.
  5. Om een nieuwe bestemming te bereiken, moet het totaal aantal kilometers op de gespeelde DISTANCE-kaarten gelijk zijn aan het aantal dat op het bord staat afgebeeld. Er moet op worden gelet dat deze variatie zorgt voor een heel lage score-spel, en is het beste als hij samen wordt gespeeld met de volgende keuzeregel (6.).
  6. Tijdens je beurt mag je één kaart ruilen met één speler, mits beiden tot een wederzijdse overeenkomst kunnen komen. Volgend op het trekken van twee kaarten en het plaatsen van de doorgegeven kaart in je hand, maar voor het spelen van een kaart, kan je aan spelers vragen of ze willen ruilen. Nadat je één speler hebt gekozen om mee te ruilen, dan mag je alleen bij hem informeren welk type kaart (DESTINATION, VEHICLE, DISTANCE, HAZARD OF HIT) hij wil offeren; je ruilpartner mag hetzelfde doen. Het antwoord dat wordt gegeven moet eerlijk zijn, maar er mogen geen verdere details worden genoemd. Als beide spelers met de ruil akkoord gaan, dan worden de kaarten dicht gewisseld en tussen de kaarten in de hand gevoegd. Het spel gaat verder.

  Date Last Modified: 28-06-2000
  © Deze pagina is onderdeel van de vzw Vlaams Spellenarchief